Tvspelsweb

Mitt bidrag till Tvspelsweb's tävling på facebook med temat reflektioner. Vinnaren för välja en valfri reflexskärm upp till 300 kr. Om jag vinner skulle jag vilja ha denna http://www.tvspelsweb.se/reflexskarm-80cm-p-1797.html?tab=description


Panorama

Förra helgen när det var bra väder så gick Johanna och jag en promenad längs havet. Jag gjorde några panorama på lite bilder därifrån :)


Ramhultafallet

Förra fredagen var Johanna och jag vid Ramhultafallet, som ligger en bit utanför Kungsbacka. Vi hade sett på nätet att det var ganska så stort vattenfall. Men vi trodde inte det var SÅ stort :P Totalt var vattenfallet (isfallet i detta fall) närmare 60 meter högt! :P Is och höjder är svårt att få bra på bild tycker jag så det såg mycket häftigare ut i verkligheten! Vi tog bilder på fallet allteftersom vi klättrade upp för det. Vi kom nästan hela vägen till toppen men sista "fallet" gick det inte att ta sig upp för från det hållet vi kom från :P
Skulle behövt ett vidvinkel för att få med mer av landskapet och fallet. Men försökte mig på några panoramabilder i brist på ett sådant :)

Ska bli kul att åka dit till sommaren/hösten när vattnet rinner och det är massa färg runt om!


Gothia Towers

Förra söndagen var Johanna och jag ute hela eftermiddagen och fotade. Först var vi vid havet och sedan åkte vi till Korsvägen för hennes bror och flickvän hade bokat ett hotellrum i Gothia Towers som låg på 15:e våningen mot Liseberg. Så vi åkte dit en snabbis för att ta en titt på vyn och knäppa några bilder. Det var bra utsikt och på Liseberg höll man just på att sätta upp korgarna i det "nya" hjulet som dom flyttat från Lilla Bommen.


Kameratillbehör

Till kamerahuset och alla objektiv så behöver man ju givetvis lite annan utrustning som kan komma till användning.

Dörr DAF-14
När man fotar macro är det inte alltid som solljuset är där man behöver det. Då kan det vara en fördel att ha en blixt med sig :) Detta är en så kallad ringblixt och används vanligen vid just macrofotografering och porträttbilder. Ofta är dom väldigt dyra ~5000kr och uppåt, men detta är en billig variant jag hittade för strax under tusenlappen som fungerar bra. Är väldigt nöjd med den och insektsvärlden har blivit väldigt intressant sedan jag skaffade den :)

Mellanringar
Ringar som bildar ett rör mellan objektiv och kamerahus och på så vis förskjuter fokuspunkten närmare kameran samtidigt som man får större förstoring på objektet. Nackdelen är dock att man förlorar mycket ljus i bilderna och fokusområdet blir väldigt kort. Lösning på det är en blixt :)


Fjärrutlösare - RM E6
Fjärrutlösaren använder jag när jag skall ha långa slutartider (mer än 30sek) då jag annars måste ställa kameran på Bulb och hålla inne avtryckaren på kameran under hela exponeringstiden, vilket kan bli många minuter.. Med denna så behöver jag bara klicka för att starta exponeringen och klicka igen för att avsluta.Övrig utrustning
Stativ
UV-filter
Polarisationsfilter
Kata DC-445 (väska)
Lowepro (väska - kommer inte ihåg modell)

Kamerautrustning

Jag tycker det är på tiden att jag lägger upp lite bilder på den kamerautrustning som jag har så att mina två länkar i högermenyn kommer till användning :)

Kamerahus: Canon EOS 450DObjektiv:

Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS II
Detta är det objektiv som jag fick med när jag köpte min kamera. Som mitt objektiv med mest vidvinkel och fullt acceptabla skärpa så är det oftast detta jag använder till mina vardagliga foton och landskapsbilder. Planerar att införskaffa mig ett riktigt vidvinkelobjektiv med en brännvidd på ~10mm då jag bara fotar med detta objetiv på dess lägsta 18mm brännvidd och gärna vill kunna gå ytterligare lite lägre.Exempel på bilder tagna med detta objektivCanon EF 50/1,8 II

När jag vill ta bilder på blommor, växter, föremål eller porträttbilder använder jag mig utav detta objektiv. Med sitt låga bländartal på 1,8 ger den en fin oskärpa framför och bakom motivet så att det man vill framhäva i bilden blir tydligt. Optiket är även mycket skarpt, samtidigt som det är väldigt billigt.

Exempel på bilder tagna med detta objektiv.

 

 

Tokina AT-X M100/2,8 Pro D

Vid extrem närbildsfotografering, så som insekter och blommor använder jag mig vanligen utav mitt macroobjektiv. Med en brännvidd på 100mm, bländare 2,8 och en närgränns på 30cm kan jag komma nära objekten samtidigt som bakgrunden får fin oskärpa och området i fokus blir knivskarpt. Objektivets stora brännvidd medför att det även fungerar utmärkt för tele eller porträtt på lite längre avstånd. Detta är det enklaste sättet att fotografera macro. Numera använder jag mig även utav lite andra verktyg när jag fotar insekter på riktigt nära håll, involverande mitt 50mm, mellanringar och blixt.


Exempel på bilder tagna med detta objektiv.

 

 Tamron AF 70-300/4-4,5 Di LD

Ett billigt objektiv jag bara köpte för att Johanna och jag skulle åka till Kolmården i somras och saknade att komma nära djuren när vi var på Borås Djurpark året innan. Hade inga större förhoppningar på linsen men för strax över 1000kr så kunde det vara kul att testa ifall telezoom var något för mig :) Nära kommer man, riktigt nära med 300mm. En småkul lins jag tar några bilder med ibland om det finns mycket ljus. Bilderna blir dock väldigt brusiga, oskarpa och missfärgade så mycket redigering kan behövas på de bilder som blir någorlunda. Även om det är en billig glugg att bara testa med så skulle jag rekommendera att ändå lägga några tusenlappar till ifall man vill ta fina bilder och mindre redigering.

Exempel på bilder tagna med detta objektiv


Grönt

Imorgon (torsdag) tar jag helg! Hoppas på att min förkylning är över tills dess så jag slipper hålla mig inomhus hela helgen :P Imorn ska jag även ha 4h labration i skolan igen. Hoppas det går fort att koppla och räkna på transistorererna :P

Gammal bild

Jag letar vidare i mina mappar och efter många om och men beslöt jag mig för att lägga upp denna bilden. Även om bilden inte är så färgglad som jag gärna tänker mig att den ska vara, så är det ändå något som får mig att fastna hos bilden som den är. Framför allt när jag ser bilden som miniatyr i mappen... :)

Juli

Helg imorn! Hoppas jag hittar något kul och fint att fota. Johanna och jag var ute i slottsskogen förra helgen men även om jag tog 80 bilder var det ingen som kändes intressant. Hoppas det blir bättre bilder denna helgen! Så i brist på nya foton så får ni se en bild jag tog i juli och inte laddat upp innan :)